niedziela, 7 kwietnia 2013

Racuchy z jabłkami

Dziś specjał tradycyjnej kuchni polskiej. Zapewne wiele osób to danie skojarzy z dzieciństwem- ja nie! Zupełnie nie wiem dlaczego ale w moim rodzinnym domu w repertuarze plackowo-naleśnikowym nie było racuchów. Ich smak poznałam dopiero w studenckim, samodzielnym życiu :) Fantastyczne danie na deser, podwieczorek czy śniadanie (nawet nie czuję, że rymuję:D). 
racuchy z jabłkami
Składniki: 
1 szkl. mąki pszennej
1 niepełna szklanka mleka
1 jajko (żółtko oddzielnie a białko ubić na pianę) 
szczypta soli i proszku do pieczenia
2 jabłka

Wykonanie:
1. Połącz mąkę z mlekiem i żółtkiem, dodaj odrobinę proszku do pieczenia. Dodaj pianę z białka i delikatnie wmieszaj.
2. Plastry obranych jabłek zanurzaj w cieście i kładź na dobrze rozgrzany tłuszcz na patelni.
3. Usmaż z dwóch stron na złoty kolor i gotowe posyp cukrem pudrem. Najlepiej zjedz na ciepło!:) 

11 komentarzy:

  1. u mnie za to takie placuszki z proszkiem do pieczenia były, ale nie znałam tych na drożdżach, a wydają mi się być jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj..zjadłabym sobie takie racuszki ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. racuszki -the best ever ;) do tego zrobione przez babcie to już wogóle pychotka !! twoje też przepysznie wyglądają ;*

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry,
    Proszę o kontakt na adres kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy.
    Pozdrawiam serdecznie,

    Magdalena

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeden ze smaków mojego dzieciństwa, Twoje pięknie wyrosły.

    OdpowiedzUsuń
  6. Smak dzieciństwa! Ze sto lat nie jadłam :) Ale narobiłaś mi apetytu ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam! dodaję do obserwowanych za ten przepis na racuchy ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. O losie... sto lat nie jadłam racuchów. I jeszcze na diecie jestem. Narobiłaś mi smaka... kulinarna terrorystka :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie jadłam :) kojarzą mi się z rodzinnym domem i dzieciństwem.

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad i napisz co sądzisz na ten temat.
Dziękuję za każdy Wasz komentarz:)