sobota, 9 lutego 2013

Pizza pszenno-razowa pieczona na kamieniu

Dziś miałam w planach upieczenie pizzy- jak się okazało trafiłam w dychę, bo dziś międzynarodowy dzień pizzy! Pizza bardzo często gości u mnie w domu jako danie obiadowe a w jej pieczeniu mam już niezłą wprawę. Przepis na ciasto jest prosty i za każdym razem wychodzi tak jak lubię ja i mój domownik, czyli cienkie, miękkie i chrupkie na brzegach. Od ok. miesiąca piekę pizzę w piekarniku na kamieniu specjalnie przeznaczonym do tego celu, który daje efekt pieczenia w prawdziwym piecu do wypieku pizzy. Taki kamień można dostać tu.

Składniki na ciasto:
2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki razowej (użyłam żytniej)
1 szkl. ciepłej wody
ćwiartka kostki świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżki soli
3 łyżki oliwy

Wykonanie:
1. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie w dodatkiem cukru. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw na czas przygotowania mąki i reszty składników.
2. Odmierz dwa rodzaje mąki i wsyp do miski. Dodaj sól i wymieszaj wszystko razem. Dodaj zaczyn z drożdży i wlej oliwę. Wszystko razem wymieszaj łyżką aż do momentu kiedy ciasto bez problemu będzie można wyjąć do wyrabiania.
3. Na blacie/stolnicy/stole szybko wyrób ciasto podsypując mąką, aż uzyskasz jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.1 h.
Przez ten czas przygotuj sos pomidorowy i składniki, których użyjesz do pizzy.

Sos pomidorowy robię "na oko" dlatego składniki nie są precyzyjne podane co do ilości.
Składniki na sos:
przecier pomidorowy (nie koncentrat!)
cukier
sól
zioła: bazylia, oregano, tymianek

Wykonanie:
1. W rondelku podgrzej przecier pomidorowy (ja użyłam przecieru z kartonika- użyłam pół opakowania), dodaj cukier (ok.1 łyżeczki), sól i przyprawy według upodobań. Wszystko wymieszaj, doprowadź do wrzenia i odstaw do przestudzenia.

Wykonanie pizzy:
1. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, uderz kilka razy pięścią- odgazuj. Podziel ciasto na dwie części. Każdy w nich rozwałkuj i uformuj dłońmi pożądany kształt- ja robię koła formując je na drewnianej desce posypanej mąką, żeby łatwiej było je przetransportować (zsunąć) na kamień. Na placku rozsmaruj sos pomidorowy i ułóż ulubione składniki ( u mnie ostre papryczki, zielone oliwki z anchois i salami) posyp serem i wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika z kamieniem. Piecz 5 minut w 240°C.

Posyp rukolą (ja uwielbiam!) i jedz! :)


Smacznego!:) 

6 komentarzy:

  1. domowa pizza to jest to :) no i jak ma się wprawę to ku zdziwieniu innych jest meeega szybka :)
    a do rukoli jakoś nie mogę się specjalnie przekonać :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak:) Z rukolą to jak ze wszystkim- kwestia gustu i kubków smakowych:) pozdrawiam

      Usuń
  2. Szkoda, że ta "firma"? "osoba"? która tu się próbuje reklamować tym przepisem nie chce się pochwalić, że posiada jakiś adres pocztowy lub siedziby czy jakikolwiek, i o jakikolwiek atest pzh czy wyniki badań nie sposób się doprosić. :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimie, dlaczego "firma" lub "osoba" miałaby się w tym miejscu chwalić adresem, siedzibą, czy innymi danymi? Mój wpis nie ma charakteru reklamowego. W celu uzyskania informacji, o których piszesz proponowałabym skierować pytanie do producenta.
      pozdrawiam

      Usuń
  3. Przepis super. Z chęcią wypróbuję, tym bardziej, ze lubię takie "odchudzone fastfoody" ;)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad i napisz co sądzisz na ten temat.
Dziękuję za każdy Wasz komentarz:)