Składniki:
ćwiartka z kostki świeżych drożdży
1 łyżka cukru
400 ml ciepłej wody
0,5 kg mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 żółtko jajka
ziarna słonecznika, kminek, sól morska
Wykonanie:
1. Zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego: drożdże zasyp cukrem i zalej ciepłą wodą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na czas przygotowania składników suchych.
2. Odmierz mąkę do dużej miski, dodaj sól i sodę. Do miski wlej zaczyn i łyżkę oliwy. Mieszaj, następnie szybko wyrób sprężyste, gładkie ciasto. Odstaw na 1,5h w ciepłe miejsc do wyrośnięcia.
3. Po wyrośnięciu, podziel ciasto na 8 kawałków i z każdego kawałka uformuj kulkę, następnie lekko rozpłaszcz i palcem zrób na środku dziurkę.
4. Przygotuj garnek z wodą, dodaj 1 łyżkę cukru i doprowadź do wrzenia. Bajgle wrzuć do wrzącej wody i obgotuj każdy ok.1 min z każdej strony.
5. Obgotowane bajgle ułóż na blasze do pieczenia, posmaruj żółtkiem i posyp ziarnami i solą.
6. Piecz 20 min w 200 °C.
7. Upieczone bajgle, przecinamy na pół i przekładamy ulubionymi składnikami- w mojej wersji to podane jeszcze ciepłe z mozzarellą, pomidorem i rukolą.
Smacznego!
Lubicie bajgle? z czym je najchętniej jecie? Chętnie poznam Wasze pomysły na to pieczywo:)
Lubicie bajgle? z czym je najchętniej jecie? Chętnie poznam Wasze pomysły na to pieczywo:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad i napisz co sądzisz na ten temat.
Dziękuję za każdy Wasz komentarz:)