Bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, najwięcej czasu potrzebujemy na schłodzenie w lodówce (całą noc) ale gwarantuję Wam, że cierpliwość się opłaci, bo jest przepyszne!
Irish Cream Tiramisu
Źródło: "Nigella ekspresowo" Nigella Lawson
Składniki:
350 ml ostudzonego espresso (z 350 ml wody i 9 łyżeczek rozpuszczalnego espresso)
250 ml likieru Baileys Irish Cream (175 do nasączenia herbatników i 75 do kremu)
400 g podłużonych biszkoptów
2 jajka
75 g drobnego cukru
500 g serka mascarpone
2 i 1/2 łyżki kakao w proszku
Wykonanie:
1. W płytkiej misce wymieszaj kawę z 175ml likieru Baileys.
2. Zanurz biszkopty w przygotowanym płynie i pozwól im nasiąknąć z każdej strony, tak by były wilgotne, ale nie ociekające. Ułóż warstwę namoczonych herbatników w naczyniu o boku dł. 22 cm.
3. Oddziel białka od żółtek, ale zachowaj białko tylko jednego jajka. Utrzyj dwa żółtka z cukrem, aż zrobią się gęste i jasnożółte, a następnie dodaj pozostałe 75 ml likieru Baileys i serek mascarpone, żeby powstał lekki jak pianka krem.
4. Ubij białko na sztywną piankę. Delikatnie połącz białko z kremem i nałóż połowę mieszanki na warstwę biszkoptów.
5. Ułóż drugą warstwę biszkoptów i przykryj drugą warstwą kremu.
6. Przykryj naczynie plastikową folią i wstaw do lodówki na noc. Bezpośrednio przed podaniem posyp powierzchnię tiramisu warstwą kakao w proszku.
3. Oddziel białka od żółtek, ale zachowaj białko tylko jednego jajka. Utrzyj dwa żółtka z cukrem, aż zrobią się gęste i jasnożółte, a następnie dodaj pozostałe 75 ml likieru Baileys i serek mascarpone, żeby powstał lekki jak pianka krem.
4. Ubij białko na sztywną piankę. Delikatnie połącz białko z kremem i nałóż połowę mieszanki na warstwę biszkoptów.
5. Ułóż drugą warstwę biszkoptów i przykryj drugą warstwą kremu.
6. Przykryj naczynie plastikową folią i wstaw do lodówki na noc. Bezpośrednio przed podaniem posyp powierzchnię tiramisu warstwą kakao w proszku.
Moje sugestie:
*Kawa nie musi być rozpuszczalna, ja takowej nie posiadam i użyłam z ekspresu, ale równie dobrze sprawdzi się zaparzona mocna kawa mielona.
*Kawy i likieru w przepisie wychodzi zbyt dużo do nasączenia biszkoptów, z powodzeniem wystarczyłaby 175 ml kawy i 100 ml likeru. Jednak nie ma tego złego, bo zostaje nam hojna porcja do wypicia;) mniam
* obecnie likier Baileys jest dostępny w Biedronce w bardzo dobrej cenie 34,99 zł.
tiramisu... mniaaaam.. :]
OdpowiedzUsuńBajeczne ;d
OdpowiedzUsuńTo mój ulubiony likier więc na pewno by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń