wtorek, 29 stycznia 2013

Zapiekane leczo a'la quesadillas

Bardzo lubię zapiekaną tortillę, ser i duszone warzywa- chyba najbardziej cukinię-  pomyślałam, że gdyby połączyć to w całość to musiałoby być dobre. I jest dobre:) Sprawdzi się jako nieco inne danie na obiad, bądź dodatek do niego czy przekąskę w ciągu dnia.


Składniki:
2 małe cukinie
3 papryki (zielona, czerwona, żółta)
2 pętka dobrej jakościowo kiełbasy
przecier pomidorowy (użyłam w kartoniku)
placki tortilli (ja użyłam kupnych, ale muszę nauczyć się je robić sama)
miękki ser (tu mozzarella)
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chili, szczypta cukru, rozmaryn, kolendra

Wykonanie:
1. Warzywa i kiełbasę pokrój w kostkę. Kiełbasę podsmaż na patelni do wytopienia tłuszczu, dodaj warzywa i dolej odrobinę wody i duś wszystko pod przykryciem ok.10 min.
2. Dodaj przecier pomidorowy- nie za dużo, tak żeby utrzymać wciąż gęstą konsystencję. Przypraw do smaku i duś kolejne 10 min pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zdejmij pokrywę, mieszaj aby odparować płyn- jeśli jest zbyt rzadkie.
3. Rozgrzej grill (ja użyłam elektrycznego ale może być patelnia grillowa, opiekacz) i połóż na nim placek tortilli, na jednej połowie placka rozłóż warzywa, posyp serem i przykryj drugą połową placka. Opiekaj ok. 3 min do momentu rozpuszczenia sera

Smacznego!

3 komentarze:

Zostaw po sobie ślad i napisz co sądzisz na ten temat.
Dziękuję za każdy Wasz komentarz:)